Pratite nas na:

Značaj poslovnog savjetovanja

Poslovno savjetovanje ( Management consulting ) je u najširem smislu riječi praksa pomaganja kompanijama da poboljšaju svoj učinak kroz analizu postojećih poslovnih problema i razvoj budućih planova.

Uobičajeno je da se poslovno savjetovanje primjenjuje kada se želite fokusirati na kvalitet vlastitog poslovanja, ali Vam je potrebna nova ideja za unapređenje poslovanja.

Djelujući u savremenim tržišnim okolnostima, neophodno je proaktivno djelovati, a zajedničkom suradnjom pri upravljanju projektima možete koristiti sinergetske efekte i komparativne prednosti jedne ovakve suradnje. Na taj način brže dolazite do razvoja svog poslovanja i imate adekvatnu poslovnu soluciju u pravo vrijeme. Značajno je istaći  da poslovnim savjetovanjem dobijate dodatnu stručnu pomoć u svom poslovanju, bez potrebe za dodatnim angažovanjem stalnih zaposlenika.

Uobičajeno je da se poslovnim savjetovanjem postižu: nova organizacijska rješenja, razvoj procesne tehnologije, upotreba savremenih alata u poslovanju, ali i podrška poslovnom odlučivanju. Predmet poslovnog savjetovanja mogu biti mnogobrojne usluge, pri čemu su najčešće: izrada dokumentacije (studije i tehnička dokumentacija), nadzor nad izvođenjem i upravljanje projektima, tehnička pomoć i  transfer tehnologije.

Prilikom izvršavanja usluga poslovnog savjetovanja izuzetno važno je povjerenje između klijenta i poslovnog savjetnika (konsultanta). Poslovni savjetnik (konsultant) je osoba koja svom klijentu pruža ono što mu nedostaje: informaciju, znanje, know-how ili jednostavnije rečeno: najbolju praksu za rješavanje određenog problema. Za konsultanta je važno da bude nepristrasan i objektivan u ocjenjivanju problematike koja je predmet poslovnog savjetovanja. Uz prethodno navedene sposobnosti, poslovni savjetnici posjeduju specifična stručna znanja i potrebno je da se kontinuirano usavršavaju.Pratite nas na društvenim mrežama!