Pratite nas na:

Nezavisni poslovni konsultant – šta je to?

Nezavisni poslovni konsultant – šta je to?

Nezavisni poslovni konsultant, to je nešto sada moderno? Šta je to u stvari i zašto se baš sada toliko pojavljuje nezavisnih konsultanata u BiH ?

Biti nezavisni konsultant nije “nešto sada moderno”, ali jeste novo na tržištu BiH. Naime, konsultanska djelatnost je vrlo rasprostranjena razvijenim zemljama (npr. SAD, zemlje EU i sl.), a sa njenom primjenom započelo se u prvoj polovini prošloga vijeka. Neki konsultanati, koji su na osnovu vlastiti iskustava razvili i vlastite, svjetski poznate, teorije iz oblasti menadžementa, organizacijske strukture kompanija, menadžmenta su: Kotler, Adižes, Velč, Draker i drugi, a o čijim pristupima u radu možete više saznati u našoj sekciji Kutak za klijente – poslovne zaniljivosti.

Ovom prilikom bi se detaljnije posvetili lokalnoj problematici vezanoj za nezavisne poslovne konsultante. Naime, ukoliko se neko bavi konsaltingom kao nazavisni poslovni konsultant, to znači da svoje konsultanske usluge može pružati na način da radi kao:

 – honorarni konsultant pri čemu konsultant ima svoje redovno zaposlenje, ali se konsaltingom bavi kao svojom dopunskom djelatnošću ili radi po osnovu ugovora o djelu
 – samostalni poduzetnik što znači da je konsultant pokrenuo vlastiti posao u vidu konsultanske agencije i da je to njegova/njena osnovna djelatnost.

Interni konsultanti
Posebna kategorija nezavisnih konsultanata su tzv. interni konsultanti koji imaju zadatak da da svojim poslodavcima i kolegama pomažu u procesu donošenja strateških poslovnih odluka, kao i da im po potrebi pružaju podršku prilikom njihove implementacije. Obaveze internih konsultanata su iste kao i obaveze nezavisnih konsultanata. Jedina razlika je u tome što uvijek rade za istog klijenta, ili istu grupu klijenata. Oni ne rade na osnovu ugovora o djelu i nisu poduzetnici. Možda imaju siguran izvor prihoda, ali ukoliko se desi da daju loš savjet ili naprave greške u projektnom menadžmentu, to će sigurno rezultirati gubitkom posla. Pritisak kod internih konsultanata je jednako jak, sa razlikom da interni konsultanti ne moraju dodatno da se brinu i o održavanju vlastitog biznisa.

Konsultanti za razvoj
Postoji i grupa konsultanata koji rade za neku kompaniju, ali nude samo ograničeni spektar savjeta i rješenja. Njihov zadatak je da ispitaju potrebe i zahtjeve klijenata i nalaze odgovarajuće usluge za to ili predlože eventualno usavršavanje istih kako bi što bolje odgovarale zahtjevima. Neki ove konsultante ne smatraju “pravim” konsultantima, jer se oni zalažu samo za to da “proguraju” proizvod koji će im osiguravati određeni bonus za unapređenje biznisa. Bez obzira na karakter njihovog biznisa, oni su dužni da poštuju ista pravila konsaltinga kao i ostali nezavisni konsultanti. Ovo je najčešći slučaj u situacijama kada se klijenti već unaprijed odluče za određeno rješenje i konsultant im je potreban da podrži ili upravlja procesom implementacije tog rješenja. Ovi konsultanti često rade za softverske i hardverske kompanije, iako se ponekad nađu i u marketingu.

Pratite nas na društvenim mrežama!