Pratite nas na:

Za poslovno savjetovanje je potrebna “širina”, zar ne ?

Za poslovno savjetovanje je potrebna “širina”, zar ne ?

Da. Za kvalitetno pružanje usluga poslovnog savjetovanja neophodno je “široko” poznavanje više raznovrsnih poslovnih područja. Stoga poslovni savjetnici moraju neprekidno ulagati u svoje obrazovanje, kako bi blagovremeno mogli pružiti profesionalnu pomoć svojim klijentima. “Širina” poznavanja poslovnog područja  kojim se  poslovni savjetnik opredjelio baviti, kao svojom primarnom djelatnošću ( npr. ekonomija, pravo, IT i sl.), ne odnosi se samo na znanja iz te oblasti, nego i na znanja iz opšte kulture.

Međutim, ovo nije dovoljno. Radeći na raznovrsnim projektima i poslovnoj problematici, konsultanti se susreću sa mnogo različitih individualnih karakteristika kompanija, ali i zaposlenika u njima. Zato je neophodno da konsultant, osim stručne kompetentnosti i opšte kulture, posjeduje i više različitih vještina kao što su: razumijavanje ljudi i komunikativnost, hrabrost, integritet, objektivnost, zdravu ambiciju, sposobnost rješavanja problema, zaključivanje na osnovu analize,  psihološku zrelost, fizičko i psihičko zdravlje, profesionalnost i ljubaznost, stabilno ponašanje i djelovanje, samouvjerenost, intelektualnu kompetentnost, kreativnost i maštovitost.

Naravno, sva ova znanja i vještine teško se ostvaruju samo u jednoj osobi. Zato je potrebno da se konsultant profilira za određenu oblast i time specijalizuje za izvršavanje samo određene vrste poslova ( npr. poresko savjetovanje, korporativno pravo, web tehnologija, choaching i dr.), a da multidisciplinarnom saradnjom sa konsultantima iz srodnih oblasti stvara tim stručnjaka ili poslovnih partnera.

Pratite nas na društvenim mrežama!